Erytrytol - zdrowy zamiennik cukru bez kalorii

Hej :)

Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju zamienniki cukru. Dużo czyta się o stewii czy ksylitolu, jednak są jeszcze inne alternatywy. Jednym z nich jest niedoceniany według mnie erytrytol (erytrol), który wykazuje wiele pozytywnych właściwości, nie wpływa negatywnie na organizm i jednocześnie jest praktycznie bezkaloryczny, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób na diecie. Temat jest mi bliski, bo po części dotyczył mojej pracy magisterskiej, dlatego z przyjemnością podzielę się z Wami kilkoma cennymi informacjami.


Erytrytol to związek należący do grupy alkoholi cukrowych, inaczej nazywanych poliolami. W naturze występuje w algach, grzybach oraz owocach, takich jak melony, winogrona i gruszki. Można go spotkać również w fermentowanej żywności, winie czy piwie. Wyglądem przypomina kryształy sacharozy. Erytrytol cechuje się słodkim smakiem bez obcych, nieprzyjemnych posmaków. Wykazuje 60-70% słodyczy sacharozy, jednak jest od niej o wiele mniej kaloryczny (0,2kcal/g). Współcześnie produkowany jest w wyniku naturalnej fermentacji z udziałem drożdży.


Skupmy się jednak na tym, jak erytrytol działa na Nasz organizm, bo to w sumie powinno być dla Nas najważniejsze.

Erytrytol:
  •  jest niekancerogenny,
  • nie powoduje  problemów żołądkowych i próchnicy zębów (a nawet jej przeciwdziała), 
  • nie jest metabolizowany - wydalany jest z organizmu wraz z moczem,
  • ma praktycznie zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wpływa na poziom insuliny we krwi i może być stosowany przez diabetyków.

Właściwości te zostały potwierdzone licznymi badaniami, w wyniku których nie stwierdzono negatywnego wpływu erytrytolu na ludzkie zdrowie oraz negatywnych skutków spożywania jego dużych dawek. Światowa Organizacja Zdrowia uznała go za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności, a w 1997roku otrzymał status GRAS (Generally Recognized as Safe).  


Coraz częściej można go znaleźć na działach ze zdrową żywnością, jednak uważajcie na to, co kupujecie i czytajcie skład, bo producenci lubią kombinować i widziałam już produkty podpisywane jako erytrytol, które miały w sobie różne mieszanki i oczywiście wyższą kaloryczność. 

Pozdrawiam :)


11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja też nie. prawdę powiedziawszy widzę go po raz pierwszy

      Usuń
  2. A very interesting post !!! Thank you for your comment on my blog!!! 👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  3. niczego nie słodzę ale uwielbiam smak czekolady ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam o nim ale będę miała na uwadze :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam o nim ale będę miała na uwadze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy, mimo tego ja jednak nie słodze niczego od długiego czasu!: D :D http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio jest często polecany, z chęcią wypróbuję, chociaż zastanawia mnie czy ma typowy "słodzikowy" posmak ? bo szczerze nie przepadam za typowymi słodzikami..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie ma "słodzikowego" posmaku, bo to nie jest syntetyczny słodzik.

      Usuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze. Jest mi niezmiernie miło, że czytacie mojego bloga :) Nie zawsze mam czas odpisać, ale każdy sprawia mi ogromną radość :)

Jeżeli podoba Ci się mój blog, zapraszam do obserwacji :)